Keuze Tips | Tennisballen

Heb je nog vragen? Stuur ons een email via 'Contact'.

Zo kies je

TESTED OK is altijd Okay!

Keuring

Alle (wedstrijd)ballen moeten aan richtlijnen voldoen van de Internationale Tennis Federatie (ITF). Dat heeft vooral te maken met gewicht, diameter en stuithoogte. Binnen deze 'rules' is er een vrij grote marge zodat er grote kwaliteitsverschillen tussen ballen kunnen zijn. Ook de afwerking is daarbij van belang, vooral de kwaliteit van het vilt en de zichtbaarheid.

In Nederland moeten ballen ook voldoen aan KNLTB richtlijnen wanneer ze voor KNLTB wedstrijden worden gebruikt. Inmiddels heeft de KNLTB voor tennisballen al vijftig jaar een nauw samenwerkingsverband met Dunlop. Dunlop is werldwijd en in Nederland het #1 tennisballenmerk. De Dunlop Fort Max TP is de meest beroemde bal in de wereld.

Gasgevuld

De gasgevulde bal is de meest comfortabele tennisbal. Hij komt minder hard op het racket aan en 'voelt' dus ook zachter. Gasgevulde ballen zijn voor wedstrijden en teornooien de meest gebruikte ballen.

Nadeel van een gasgevulde bal is, dat de gasdruk door het rubber van de bal geleidelijk aan gaat ontsnappen. Om die reden worden gasgevulde ballen in een tinnetje geleverd dat onder druk staat. Wanneer je een nieuw tin opent, hoor je het sissen van de ontsnappende overdruk. De druk in het tinnetje voorkomt dat gas uit de bal ontsnapt.

Maar dat gebeurt wel, zodra het tinnetje geopend is. Het gebeurt natuurlijk sneller wanneer de bal gespeeld wordt. Bij iedere slag verwdijnt dan een kleine hoeveelheid gas.

De binnendruk in de bal wordt dan minder en dat heeft invloed op de stuithoogte en stuitsnelheid. Om die reden worden gasgevulde ballen bij grote teornooien om de zeven (7) games vervangen. Wil je lang met een tennisbal doen? Dan kies je het beste voor een drukloze bal.

Wil je comfortabel tennissen en je arm ontzien? Dan kies je het beste voor een gasgevulde bal. Gasgevulde ballen zijn er in vele prijsklasse. Dunlop heeft bijvoorbeeld prima gasgevulde ballen voor een redelijke prijs.

Drukloos

Kenmerkend voor een drukloze bal is de langere levensduur. In plaats van een gasdruk in de bal wordt bij een drukloze bal de rubber kern van de bal harder en/of dikker gemaakt. Het is om die reden dat een drukloze bal ook zwaarder aanvoelt. Om dezelfde reden stuit een drukloze bal iets sneller en iets hoger.

Omdat uit een drukloze bal dus ook geen gas kan ontsnappen, worden deze ballen niet in gesloten tins geleverd maar in (meestal) kartonnen doosjes. Aan de 'verpakking' zie je dus al met wat voor een soort bal je te maken hebt. Drukloze ballen zijn vooral geschikt om op kunstgras te spelen. Juist daar komt de iets hogere stuit goed van pas. Voor de langere levensduur hoef je het eigenlijk niet te doen.

Want ook drukloze ballen hebben niet het eeuwige leven. Door de hardere of dikkere 'binnenbal' stuit de bal ook harder en dat zorgt voor extra slijtage van het vilt. En een tennisbal 'zonder vilt' voelt aan als een gekookte aardappel. Ook dan kun je maar beter nieuwe ballen kopen.

Stage

Stage ballen zijn speciaal voor de allerjongsten gemaakt. Het belangrijkste kenmerk is, dat de compressie (druk) in de bal is verlaagd. Door deze lagere druk wordt de stuit en de hoogte daarvan verlaagd en vertraagd. Hierdoor krijgen kids meer tijd om op de juiste manier op de juiste plek te gaan staan. Ook is er dan meer reactietijd. Kids kunnen dan rustig uithalen, doorzwaaien en retourneren.

Met Stage ballen wordt het leren tennissen pas echt een plezier. Vaak maken ouders de fout om aan hun kids afgedankte ballen te geven om mee te oefenen. Ze vergeten dan echter, dat deze ballen, die al redelijk versleten zijn, nog steeds een veel te snelle en te hoge stuit hebben.

Kids zijn dan meer met het oprapen van ballen bezig dan met retourneren. Enthousiasme verdwijnt dan snel. Wil je je kids een plezier doen? Koop dan Stage ballen. Ze zijn er in drie verschillende uitvoeringen en kleuren om het verschil ook visueel duidelijk te maken. Stage 3 (rood) vanaf 4 jaar. Stage 2 (oranje) vanaf 5 jaar. Stage 1 (groen) waarbij de compressie alweer net iets hoger ligt, vanaf 8 jaar. Dunlop is de officiele leverancier van de KNLTB voor Stage ballen.

More...

Experience

Wilde je altijd al weten hoe een tennisbal wordt gemaakt? Bekijk dan de experience video van de ATP.

Bekijk hier 'the making of' tennisballen

New balls please

Wacht niet te lang en vervang je tennisballen op tijd. Je arm en schouder zullen dankbaar zijn. En je tegenspeler? Daar drink je dan een lekker biertje mee.

Quality Partner(s)

Keuzetips tennisballen